A túláramvédelem a túlterhelésvédelem és a zárlatvédelem összefoglaló elnevezése.
Túláramnak nevezik, ha egy villamos berendezésen (akár gép, akár vezeték) a névleges vagy megengedett áramnál több folyik, mely két okból okból jöhet létre: túlterhelésből vagy zárlatból.

Túlterhelésről akkor beszélünk, ha egy vezetékrendszerre több fogyasztót kapcsolunk, mint amire tervezték. A túlterhelési áram olyan túláram, amely a villamosan ép áramkörben lép fel, például többfogyasztós áramkörben a fogyasztók egyidejűségének nem várt növekedése, villamosmotoros hajtás esetén pedig akár mechanikai ok (pl. alkalmazott technológia rendellenessége), akár a tápláló hálózat egyik frázisának kiesése miatt.

Zárlat esetén általában szigetelési hiba miatt két különböző potenciálú vezető fémesen érintkezik. A zárlat azonban a névleges áram többszöröse, akár százszorosa is lehet. A zárlati áram olyan túláram, amely az áramkör üzemszerűen különböző potenciálon lévő pontjai között egy elhanyagolhatóan kis értékű ellenállás vagy impedancia formájában megjelenő hibából (szigetelés leromlásából, véletlen vagy szándékos összekötéséből) származik.

A túlterhelésvédelem dolga megszakítani az áramkört, mielőtt a túlterhelt és felmelegedett villamos berendezés tönkremenne.
Minden villamos készüléket védeni kell túlterhelés ellen! A villamos berendezésekben alkalmazunk olyan szerkezeteket, melyben benne van a túlterhelés és zárlatvédelem is.

Call Now Button