Az elektromos hálózatok különbözőek a világ különböző tájain. Bár valamennyi ország szinuszos váltóáramot használ a lakossági berendezések üzemeltetéséhez, a feszültség és a frekvencia eltérő lehet. A két általános feszültségintervallum az Észak-Amerikára jellemző 110–127 V és az eurázsiai 220–240 V. A frekvencia 50 Hz (Európában) vagy 60 Hz lehet. A magyarországi áram 230 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú. A folyó áramon túl a dugaszok és aljzatok (konnektorok) is számos variációt mutatnak.

A világon összesen 13 betűvel jelölt aljzat és dugasz szabvány létezik, azonban a szabványokon belül is lehetnek kisebb eltérések, amelyek a más szabványokkal való kompatibilitást akadályozhatják. Magyarországon valamennyi konnektor F szabványú, oldalt földelt. Ezekbe általában gond nélkül lehet bármilyen földeletlen, C szabványú dugaszt is dugni, kivéve a régi eszközöket, amelyek kör alakú dugasszal rendelkeznek. A legtöbb újonnan gyártott földelt készülék mind a magyar-német F, mind a francia-lengyel E szabványt támogatja.

Az A-típusú földetlen szabvány az Egyesült Államokban, Kanadában, Indokínai-félszigeten, Japánban és a Karib-szigeteken jellemző, melyet gond nélkül minden B-típusú aljzatba be lehet dugni.

A B-típus az A-típus földelt változata, az 1960-as évek óta csak földelt aljzatot építenek be az USA-ban. Szinte mindenhol, ahol az A-típus elterjedt, ezen kívül: Dominikai Köztársaság, Korea, Libéria, Peru, Tahiti, Vietnam, Azores, Belize, Trinidad és Tobago.

A C-típus “Europlug” néven ismert, nem földelt csatlakozó, a Szovjetunióban, az egykori keleti blokkban, és Nyugat-Európában használják, továbbá még egykori francia és brit gyarmatokon is.

A D-típus széles körben elterjedt Indiában, de megtalálható még az alábbi helyeken is: Afganisztán, Banglades, Dominika, Ecuador, Etiópia, Franciaország, Görögország, Hong Kong, Irak, Maldív-szigetek, Nigéria, Egyesült Arab Emirátusok stb.

Az E-típus a nálunk megszokotthoz hasonló rendszer. Elterjedt Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban. A nem földelt C-típusú csatlakozó gond nélkül belemegy.

Az F-típus a Magyarországon legelterjedtebb aljzatszabvány, amely kétoldali földelést tesz lehetővé. A szabvány a világon még számos helyen használatos, Európa legnagyobb részén, Oroszországban és Dél-Koreában.

A G-típus az Egyesült Királyságban leginkább elterjedt típus, három szögletes lábbal rendelkezik. További helyek ahol megtalálható: Banglades, Kína, Ciprus, Dominika, Guatemala, Hongkong, Irak, Írország, Libanon, Malajzia, Maldív-szigetek, Málta, Nigéria, Szaúd-Arábia, Seychelle-szigetek, Szingapúr, Egyesült Arab Emirátusok, Vietnam stb.

A H-típus Izraelben, illetve Palesztinában használják, három keskeny, szögletes profilú lábbal rendelkezik. 1989-es módosítása óta a nem földelt C típusú “Europlug” csatlakozó bedugható.

Az I-típust Ausztráliában, Argentínában és Kínában használják, három szögletes lábbal rendelkezik, a fázis és a nulla fordított “V” alakban helyezkedik el, egymással 30 fokos szöget zár be.

A J-típust Svájcban használják, hasonló a C-típushoz, de van egy harmadik földelő lába a fázis és a nulla között, ami nem illeszkedik ezen kettő között húzható képzeletbeli tengelyre.

A K-típus hasonló a svájci J-típushoz, de a harmadik, földelő lába nem kör keresztmetszetű.

Az L-típust Olaszországban használják, három lába van, melyek egy tengelyre illeszkednek.

Az M-típus a brit D-típus a Dél-Afrikai Köztársaság által saját használatra átalakított csatlakozója. Műszakilag megegyezik a D-típussal, gyakorlatilag csak túlméretezett harmadik lába különbözik tőle.

Call Now Button