Köztudott, hogy az elektromos berendezések többsége akkor is használ valamennyi áramot, ha éppen nincsen bekapcsolva. Kényelmi szempontból legtöbbször nem szoktuk kihúzni a konnektorból a készenléti állapotban lévő, használaton kívüli készülékeket, pedig érdemes lenne, mert ezért a kényelemért nagyon sokat fizetünk.
Gondoljunk csak a televíziónkon világító ledre, a hi-fink stand by jelzőfényére vagy a mikrónkon világító digitális órára. Nagy tévedés azt hinni, hogy a mikrónk csak akkor fogyaszt áramot, amikor melegítünk benne. Persze csak minimális mennyiségű áram csorog a készülékeinkben, de ha megy mondjuk napi 60 percet a mikró és további 23 órán keresztül “csak” a jelzőfény világít, akkor érezhető lesz a villanyszámlánkon a fogyasztás.

A titok az, hogy amikor az egyes készülékeket nem használjuk, áramtalanítsunk, amikor csak lehet. Ennek legegyszerűbb módja, hogy kihúzzuk a (kikapcsolt) készüléket a konnektorból, továbbá áramtalaníthatjuk a konnektort is. Használjon olyan hosszabbítókat vagy elosztókat, amelyeket le tud kapcsolni, ezzel megakadályozva, hogy a kikapcsolt állapotban lévő elektromos berendezései felesleges áramot vegyenek fel.

Elérhetőek már olyan modern eszközök, melyek automatikusan megoldják a készülékek be- és kikapcsolását attól függően, hogy használatban, vagy használaton kívül vannak-e.

Hogyan óvjuk ezzel a környezetedet?

A Föld széndioxid-kibocsátásának jelentős részét az elektromos áram előállító műveknek köszönhetjük. Ha Ön kevesebb áramot használ, akkor nekik ennyivel kevesebb áramot kell megtermelniük.

Call Now Button